Albert van der Ark overleden

Gepubliceerd op 14 november 2023 om 19:27

In de Nederlandse basketbalwereld is met ontzetting gereageerd op het plotselinge overlijden van Albert van der Ark. De Groninger overleed als gevolg van een noodlottig ongeluk.

Van der Ark speelde gedurende twee periodes bijna vijf  jaar voor Red Giants. In 1985 werd hij onder coach Glenn Pinas kampioen van de eerste divisie. Dat kampioenschap was de opmaat voor succesvolle jaren voor de club, resulterend in een negenjarig verblijf in de eredivisie. De Groninger, opgeleid bij BVG, stond niet bekend om zijn verfijnde techniek. Hij moest het hebben van zijn krachtige lichaam en een sterke drive naar de basket. Vrije worpen waren niet aan hem besteed. Ooit nam hij er een paar onderhands. De wil om te winnen stond bij hem altijd centraal. Hij schuwde het gevecht onder de borden niet.

Na een jaar in de promotiedivisie bij Red Giants vertrok hij naar Donar dat weer eredivisie ging spelen. In 1989 kwam hij na een jaartje Den Bosch terug naar Meppel waar hij vervolgens bijna drie seizoenen speelde. Hij combineerde dat met zijn werk bij hoofdsponsor Computerij. Eind 1991 vertrok hij halverwege het seizoen opnieuw naar Donar.

René van Zomeren speelde alle jaren dat Albert van der Ark in Meppel actief was met hem samen. Hij karakteriseert ‘Appie’, zoals hij doorgaans werd genoemd, als een geweldige basketballer: ‘In fysiek opzicht was hij een blok beton. Je had veel aan hem. Voor Red Giants was het een waardevolle kracht. Hij was met geen vier paarden te stoppen. Zonder hem zouden we geen kampioen in de eerste divisie zijn geworden. Dat kampioenschap was de opmaat naar een hoger niveau.Voor mij was zijn komst destijds de reden om in Meppel te blijven, hoewel er ook belangstelling voor mij was van Hatrans uit Haaksbergen.

Van der Ark was niet voor iedereen goed benaderbaar. Contact was er met degenen die tot zijn ‘inner circle’ behoorden. Voor anderen sloot hij zich af. Tot international heeft de stugge Groninger het ondanks zijn kwaliteiten niet gebracht. Ooit werd hij als speler in de promotiedivisie opgeroepen door bondscoach Vladimir Heger voor een interland tegen België. Red Giants wilde zijn speler echter niet missen in de competitiewedstrijd tegen Beverwijk. Omdat de bond weigerde de wedstrijd te verplaatsen vanwege competitievervalsing, reist de forward met zijn team af naar Beverwijk.

Albert van der Ark is 61 jaar geworden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.